Według naukowców im dłuższy czas karmienia piersią, tym mniejsze ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości w okresie młodzieńczym oraz w wieku dorosłym. Wyniki badań odnosiły się do karmienia dziecka w pierwszym roku życia.
Dlaczego karmienie piersią ma ochronny wpływ na powstawanie nadwagi i otyłości?
Jedna z hipotez zakłada, że jest to spowodowane odmiennym składem chemicznym mleka matki, w porównaniu do mieszanek dla niemowląt. Niemowlęta karmione mlekiem początkowym sztucznie modyfikowanym spożywały więcej białka, niż niemowlęta karmione mlekiem matki.

Zaobserwowano, że im więcej białka w diecie niemowląt tym organizm wydziela więcej:
- hormonu wzrostu (GH – Growth Hormone),
- insulinopodobnego czynnika wzrostu
(IGF-1 – Insulin-like Growth Factor 1), - insuliny.
Zwiększone wydzielanie GH, IGF-1 oraz insuliny w konsekwencji prowadzi do namnażania i rozwoju komórek tłuszczowych (adipocytów). Dodatkowo, niekorzystne z punktu widzenia rozwoju otyłości w późniejszych okresach życia jest przekarmianie niemowląt z jednoczesną podażą zbyt dużej ilości białka.
Podsumowując:
Karmienie piersią wywiera korzystny wpływ na zdrowie dziecka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym otyłości (i nadwagi).