miod a dieta odchudzajaca, przyjaciel czy wrog redukcji

Miód a odchudzanie

Miód – wróg czy przyjaciel podczas odchudzania? Pomaga zredukować masę ciała? Przyspiesza spalanie tłuszczu?

Jeśli interesują Cię odpowiedzi na powyższe pytania, to nie pozostało Ci nic innego jak zapoznanie się z dalszą częścią artykułu.

czy miod pomaga zredukowac mase ciala i przyspiesza spalanie tluszczu
łyżka miodu

Na początek krótki wstęp.

Co to jest miód i jakie są jego odmiany?

Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pod względem odżywczym jest wartościowym i cenionym produktem. Jednakże jego skład chemiczny jest zmienny oraz zależy od wielu czynników, np.: zabiegów agrotechnicznych, warunków klimatycznych, rodzaju roślinności, składu chemicznego spadzi nektaru. Wszystko to powoduje, że jego cechy prozdrowotne i fizykochemiczne mogą się znacznie różnić nawet w obrębie tej samej odmiany produktu. Miód posiada właściwości bakteriobójcze, które znane są od bardzo dawna. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Poprawia odporność organizmu zapobiegając chorobą i infekcją.

Odmiany miodu:

O odmianie decyduję surowiec z którego powstały.

  • nektarowe (kwiatowe) – ich nazwy pochodzą od nazwy rośliny będącej źródłem nektaru:
    ⇒ gryczany,
    ⇒ lipowy,

    ⇒ wielokwiatowy,
    ⇒ wrzosowy,
    ⇒ rzepakowy,
    ⇒ akacjowy,
    ⇒ koniczynowy,
    ⇒ malinowy,
    ⇒ bławatkowy,

    ⇒ mniszkowy,
    ⇒ cząbrowy,
    ⇒ manuka.
  • spadziowe
    ⇒ spadź liściasta,

    ⇒ spadź iglasta.
  • mieszane
    ⇒ spadziowo – nektarowe,

    ⇒ nektarowo – spadziowe.

Skład chemiczny i wartość odżywcza miodu.

sklad chemiczny i odzywczy miodu
skład chemiczny i wartość odżywcza miodu

cdn.