przyprawy wspomagajace odchudzanie

Przyprawy wspomagające odchudzanie

Co to są przyprawy?
Czym się charakteryzują i jaką odgrywają rolę w procesie odchudzania?

Odpowiedzi na pytania znajdziesz poniżej. Ponadto dowiesz się jakie przyprawy stosować, aby odchudzanie stało się łatwiejsze.

Przyprawy stanowią grupę produktów dodawanych do potraw w niewielkich ilościach w celu: poprawy cech organoleptycznych (ponieważ zawierają substancje smakowe i zapachowe), utrwalenia żywności, bądź wywarcia korzystnego wpływu na organizm człowieka (m.in. wpływają na procesy trawienne i niejednokrotnie posiadają właściwości lecznicze). Wzmagają wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych, pobudzają czynność wątroby, łagodzą wzdęcia, mają działanie moczopędne oraz dezynfekujące na drogi moczowe, przeciwbakteryjne (hamują rozwój drobnoustrojów oraz je niszczą).

Występują w postaci suszonej, mrożonej i świeżej, w formie rozdrobnionej lub nierozdrobnionej. Uzyskuję się je z różnych części roślin, np. owoców, nasion, liści, korzenia, kwiatów i kory.
Przyprawami mogą być warzywa (np. czosnek, cebula), jeżeli będą używane nie jako podstawowy składnik potrawy, a jedynie dodatek poprawiający walory smakowe/zapachowe. Jeżeli macie możliwość kupujcie przyprawy niezmielone i rozdrabniajcie je bezpośrednio przed użyciem. W ten sposób zachowacie więcej olejków eterycznych (które w przyprawach mielonych łatwo się utleniają), barwa oraz aromat będą intensywniejsze.

Przyprawy ułatwiające odchudzanie:

Przypraw wywierających dobroczynny wpływ na odchudzanie jest bardzo dużo (o ziołach napiszę w innym artykule). Poniżej zestawiłem te najpopularniejsze i najłatwiej dostępne. Stosując je pamiętaj o zachowaniu umiaru, ponieważ ich nadmiar może Ci zaszkodzić, poza tym łatwo możesz zniszczyć naturalny smak i aromat potraw.

CHILI

chili

Zastosowanie chili: potrawy z mięsa i ryżu, zapiekanki, sosy, dietetyczna pizza, sałatki.

CURRY

curry

Curry pochodzi z Indii, jest mieszanką różnych przypraw. Zawiera m.in: ziele angielskie, pieprz, kardamon, paprykę, imbir, kolendrę, cynamon, chili, gałkę muszkatołową, kurkumę. W zależności od składu, curry może mieć smak bardzo ostry lub łagodny.

Zastosowanie curry: potrawy z mięsa i ryb oraz z dodatkiem ryżu, sosy.

CYNAMON

cynamon

Zastosowanie cynamonu: potrawy z dodatkiem ryżu, desery z jabłkami, kompoty, płatki owsiane z jabłkiem, pieczona baranina i gęś, ciasta, szarlotka, piernik, likiery, grzane wino, dania mączne.

IMBIR

imbir

Zastosowanie imbiru: potrawy rybne (indyjskie), piernik, marynaty owocowe, pieczywo.

KARDAMON

kardamon

Zastosowanie kardamonu: wyroby cukiernicze, piernik, potrawy z owoców, marynaty, kawa.

KMINEK

kminek

Zastosowanie kminku: potrawy z buraków, sosy, surówki z kapusty, zupy (grzybowa, kapuśniak, ziemniaczana), sosy, pieczywo, wódki i likiery, sery, pieczone ziemniaki, chleb, potrawy ziemniaczane.

KURKUMA

kurkuma

Zastosowanie kurkumy: do słodkich potraw, mięsa, dania z warzyw.

PAPRYKA CZERWONA SŁODKA/OSTRA

papryka czerwona słodka/ostra

Zastosowanie sproszkowanej papryki: potrawy z mięsa i ryżu, sosy, zapiekanki, pizza (oczywiście mam na myśli pizzę dietetyczną), sałatki.

Nie dodawaj sproszkowanej papryki na gorący tłuszcz podczas smażenia, ponieważ potrawa może stać się gorzka.

PIEPRZ

pieprzZastosowanie pieprzu: marynaty (pieprz zmielony), ryby, różnego rodzaju mięsa, buliony, zupy, sosy, wędliny.

Pieprz dodawaj na początku sporządzania potraw, wówczas uwolni się w pełni jego aromat.

Przyprawy a odchudzanie – podsumowanie.

Dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw redukcja masy ciała będzie łatwiejsza, jednakże bez aktywności fizycznej i zbilansowanej diety efekty mogą okazać się mizerne. Reasumując, jeżeli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych warto włączyć do jadłospisu, kilka z powyższych przypraw, mając cały czas na uwadze, że stanowią one tylko dodatek (doskonałe uzupełnienie diety redukcyjnej o korzystnym wpływie na przemianę materii), a ich nadmiar zamiast pomóc, może Wam tylko zaszkodzić.

„In­te­ligen­cja jest tą przyp­rawą,
która z naj­pospo­lit­szych rzeczy ro­bi cuda”.
Maria Dąbrowska